Persoanele juridice fara scop patrimonial trebuie sa depuna situatiile financiare pana la data de 30 aprilie 2013.
Acestea aplica prevederile Ordinului nr. 1.969 din 9 noiembrie 2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial.
Aceste reglementări contabile sunt obligatorii pentru:
• asociaţii;
• fundaţii sau alte organizaţii de acest fel;
• partide politice;
• patronate;
• organizaţii sindicale;
• culte religioase, precum şi pentru
• alte persoane juridice înfiinţate în baza unor legi speciale, în scopul desfăşurării de activităţi fără scop patrimonial, care au obligaţia, potrivit legii, să conducă contabilitatea în partidă dublă şi să întocmească situaţii financiare anuale.
Reglementările contabile prevazute in acest ordin se referă în principal la activităţile fără scop patrimonial, inclusiv activităţile cu destinaţie specială, desfăşurate de către persoanele juridice fără scop patrimonial, şi în subsidiar la activităţile economice desfăşurate, potrivit legii, de către aceste persoane juridice.
Pentru activităţile economice desfăşurate, potrivit legii, de către persoanele juridice fără scop patrimonial, aceste reglementări se completează, după caz, cu Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene.
Persoanele juridice fără scop patrimonial întocmesc situaţii financiare anuale care cuprind:
– bilanţ,
– contul rezultatului exerciţiului,
– notele explicative la situaţiile financiare anuale.
Organizaţiile patronale şi sindicale, precum şi alte organizaţii fără scop patrimonial, care nu desfăşoară activităţi economice, întocmesc situaţii financiare anuale simplificate care cuprind:
– bilanţ prescurtat,
– contul prescurtat al rezultatului exerciţiului,
– notele explicative la situaţiile financiare anuale simplificate.
Potrivit legii contabilităţii, situaţiile financiare anuale trebuie însoţite de o declaraţie scrisă de asumare a răspunderii conducerii persoanei juridice pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale în conformitate cu Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial.
Situaţiile financiare la 31 decembrie 2012 se depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice în format hârtie şi în format electronic sau se transmit în format electronic, având ataşată o semnătură electronică extinsă, în termen de 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.
Formatul electronic poate fi gasit aici.
Ceea ce cred ca este de comentat este sintagma>persoane juridice fără scop patrimonial<
În această sintagmă partea adjectivală "fără scop patrimonial" a subiectului "persoane juridice" este lipsită de sens deaorece:
1-o persoana juridica poate avea, prin actul de înfiinţare, scop lucrativ(activitaţi desfăşurate în vederea realizării unui profit) ori nonprofit (desfăşurarea unor tuturor activităţilor umane necesare satisfacerii unor necesităţi individual ori de grup)
2-adjectivul "patrimonial" indică referiri la circumstanţe de patrimoniu. 3-Substantivul "patrimoniu" indică existenta unor drepturi şi obligaţii. În colateral fundamantal nu pot excista Drepturi fără Obligaţii.
În final "scopul" este una şi "patrimonial" este altceva, adică această pereche de cuvinte semnatic este AIUREA, şi tradus ar fi ceva care ar suna cam aşa:
"Doresc să fac ceva care nu se referă la patrimoniu"
Ori juridic vorbind nici o persoana care nu dispune de un patrimoniu nu poate face nimic, şi dacă nu are surse pentru formarea unui patrimoniu nu are cum să desfăşoare vreo activitate cu finalitate benefică socialmente.